Trage-ți un Blog!

11Unii cred, că Blog trebuie să posede doar cei ”aleși”.

Recomand de azi fiecare să-și deschidă un Blog. Fie că ai 15 sau 50 de ani. Conduci la lucru un BMW sau un Belarus. Fie cuvintele se revarsă gârlă sau le scremi cu gazeta în mână. Deschideți un Blog!

Contentul bun mereu o să treacă. Dacă scrii rahat, dar cu gust și mai ești consistent, felicitări. Cei plicticoși au să rămână la coadă, iar cu timpul din lipsă de feedback se vor opri de la sine. Selecție naturală, cum s-ar spune.

Acuși am să vă arăt de ce merită și ce are în comun Bloggingul cu trainingurile.

Săptămâna trecută am reușit să ”țin” un seminar, așa să-i spun, la tema Construirea Strategiei în Social Media Marketing, cu aplicare practică pe piața Moldovei. Iar în ziua următoarea am plecat la Ivancea. Am avut plăcerea să fiu mentor, iar apoi juriu la SICamp. [Apropo, nu am văzut niciodată Orheiul vechi, noroc de Tudor care într-o seară mi-a făcut un tur. Rușine mie, frumoase locuri mai are acest petic de pământ].

Bine, mentoratul a fost mult mai cool, fiindcă am discutat cu echipe separate, a fost foarte focalizat și interactiv. Jurizarea a cerut o responsabilitate suplimentară, față de echipe, organizatori și societate, fiindcă primul loc de exemplu urmează să primească o finanțare de 20K lei și să implementeze un proiect care ar facilita procesul de Donare a Sângelui. Dar o mare pregătire pentru mine acest eveniment nu a cerut.

Pe altă parte, trainingul a durat doar 3 ore, prezentarea mea vreo 1h 15m. Și totuși a fost mult mai stresant – să vorbești în fața la +200 oameni. Am avut ceva interacțiune cu publicul, dar nu ca 3 zile de mentorat, normal.  Am avut nevoie de o săptămână de lucru asupra prezentării. Obiectivul meu fiind – livrarea informație cât mai simplu și clar, plus oferirea unei valori adăugate – utilității practice.

— Mi s-a mai spus că am introduceri lungi, asta e —

E una să lucrezi ani la rând, să te consideri specialist sau unii chiar guru întrun domeniu. Și e complet alta să încerci să explici tot ce știi cuiva din afara capului tău. Ieșirea din găoace, din spațiul de confort necesită efort substanțial.

Diferența este:
– Când lucrezi, îți este suficient să cunoști sau să cauți info despre ceea cu ce te ocupi.
– Când predai, este nevoie să studiezi toată industria, toate metodele, toate instrumentele, ca să formezi o imagine ”de sus” și corectă asupra subiectului. Astfel înveți singur foarte multe.
– Când predai, primești multe întrebări out of the box, oamenii văd ceea ce multe ori îți scapă. ”Odna golova harasho, a dve lucșe”.
– Pentru a formula mai clar informația oferită, ești obligat să o structurezi. Și o faci în primul rând în capul tău, imprimând mai bine multe lucruri cunoscute.
– Vice versa, teoria fără aplicarea în practică e bullshit. Vin experți de peste hotare și îți spun cele mai noi, cele mai trendy lucruri, dar nimic nu e aplicabil pe piața noastră.

Astfel, eu, doar într-o săptămână am învățat mai mult decât într-un an, învățându-i pe alții.


La fel e și cu Blogul. Nu poți să te apuci să scrii, până nu structurezi – altfel ești un balabol. Nu poți vorbi până nu te informezi, altfel ești din cei cu presa galbenă. Latri la picioarele trecătorilor și torni zoi.

Scriind de câțiva ani, nu am publicat o groază de articole. Am frământat ideile cu săptămânile. Dar așezându-mă la comp, înșirând gândurile pe monitor, îmi dădeam seama ce prostii scriu. Nu le șterg niciodată. Dar nici nu le public. Prefer să văd grebla, ca să nu calc pe ea. Și merg mai departe.

La multe din articolele publicate am primit comentarii, unele negative, altele pozitive și am luat de la fiecare câte ceva bun.


Deci reiterez – nu-ți fie frică să-ți tragi un Blog și învață să vezi lumea prin ochii cititorilor!

 • Ion Vasilica

  Na-ţi feedback! să nu te opreşti din scris 🙂 serios!

 • Constantin

  ap dupa experienta de la training tre sa-ti creezi si un blog profesional. urmaritori ai sa ai 150% si faci schimb de abonati dintre platforme de tematici – astfel crescind numarul de abonati pe ambele bloguri! Greek tourist loved you post 🙂

  • )) la blog professional eu m-am gindit demult. dar asta va mai cere inca vreo 3 ore pe saptamina, care acum nu le am 😛

   thx!

 • Iurie

  Andrei, scrii articole interesante, dar dacă ai scrie un pic mai românește acestea ar fi și mai bune. „Perle” (după părerea mea) din articolul de față: „Trage-ți un Blog!” (sau un glonț, șut, etc. :)), „Contentul bun”, „mentoratul a fost mult mai cool”, „finanțare de 20K”, „primești multe întrebări out of the box”, „Odna golova harasho, a dve lucșe”, „teoria fără aplicarea în practică e bullshit”, „cele mai trendy lucruri”, „altfel ești un balabol”, „mentoratul a fost mult mai cool”. Nu cred că renunțarea la englezisme şi alte -isme (cu excepția celor internaționale/care nu au un echivalent în limba română) îți vor reduce feedback-ul :)).

  • Salut Iurie,

   eu în mare parte așa vorbesc în viață. nu susțin că e corect sau că e în vogă. simplu mixul de experiențe pe care le-am avut mi-au creat acest limbaj. Și sincer, nu văd vreun motiv pe pagina electronică să încerc să fiu altfel. înainte de a-mi perfecționa vocabularul, am încă zeci de priorități – legate de cizelarea caracterului, tehnicii artelor marțiale, capacității de relaxare și concentrare, literatură, carieră, prieteni, familie… 🙂

   ”îți vor reduce feedback-ul :))” – nici nu am spus că l-am pierdut 😉

   Merci.

 • Pingback: Startup Weekend Moldova – impresii | ..mai mult emoții, decât cuvinte.()

 • alex

  Salut Andrei, imi plac povestirile tale. De ce ai ales sa facu un blog?